Gefeliciteerd, de korting van je uitnodiging is geactiveerd! De korting wordt zichtbaar tijdens het afrekenen.

Toggle Nav
Minicart USP
minicart_usp

GRATIS verzending vanaf €49!

Sightful (BE) English Français Nederlands Sightful (EU) English Sightful (NL) English Nederlands
Snel herbestellen

De eerste keer lenzen dragen? Tips!

De eerste keer lenzen dragen? Tips!

De eerste keer je lenzen in- en uitdoen kan een spannend moment zijn. De meeste mensen zien er daarom tegenop om van een bril naar lenzen over te stappen. Toch is dat nergens voor nodig, want met de juiste tips en tricks zul je zien dat je het zo onder de knie hebt!

Allereerst is het goed om te weten dat lenzen proberen en lenzen blijven dragen helemaal veilig is. Je hoeft niet bang te zijn dat er een lens kwijt kan raken in je oog. Dat is gelukkig een fabeltje! Bijna iedereen kan lenzen (ver)dragen. Wat zijn de voordelen van het dragen van lenzen?

  • Omdat lenzen op je ogen zitten en met je ogen mee bewegen, heb je in alle mogelijke hoeken een scherp en helder beeld.
  • Lenzen kun je gewoon laten zitten tijdens het sporten of onder je zonnebril. Een zonnebril op sterkte is niet langer nodig, waardoor je veel meer keuze hebt! Doe je lenzen wel uit als je gaat douchen.
  • Een beslagen bril of spetters op je bril zijn verleden tijd.
  • Je make-up aanbrengen is een stuk eenvoudiger, omdat je het nu scherp ziet. Doe eerst je lenzen in en breng dan je make-up aan. ’s Avonds doe je eerst je lenzen uit, voordat je je make-up eraf haalt.

Lenzen proberen? Doe eerst een oogtest

Een opticien of contactlensspecialist meet tijdens de oogtest of contactlensmeting de sterkte van je ogen en kijkt welk type lenzen het meest geschikt is om als eerste lenzen te testen. Hij of zij legt je ook meteen uit hoe je de eerste keer je lenzen in kunt doen en hoe je ze na het dragen het beste kunt schoonmaken met lenzenvloeistof. Daarna krijg je een lenzenvoorschrift, waarmee je de juiste lenzen kunt kopen. Vervolgens kan de opticien de eerste keer lenzen bij je indoen, zodat je voelt hoe dat is, en helpt hij of zij je om het zelf te proberen. Stel ook gerust vragen!

Laat je ogen regelmatig, bij voorkeur ieder half jaar, opnieuw controleren door middel van een contactlenscontrole. Een goed moment om te kijken of het gekozen type lenzen (enkelvoudig of multifocaal, dag-, week- of maandlenzen, harde of zachte lenzen) nog steeds bij jou en je levensstijl past. Je ogen kunnen namelijk veranderen. Ga je de lenzen testen en merk je dat ze toch niet bij je passen? Overweeg dan om andere lenzen te proberen, net zo lang tot je de perfecte gevonden hebt! Meer weten over een oogmeting? Lees hier meer!

Van bril naar lenzen?

Ook als je van een bril naar lenzen overstapt, is het belangrijk dat je een oogtest laat doen. De sterkte van je bril is namelijk niet hetzelfde als die van je lenzen. Dat komt omdat lenzen rechtstreeks op je ogen zitten en een bril op enige afstand staat. Gooi je bril niet meteen weg als je van een bril naar lenzen gaat. Soms is het prettig om af te wisselen of om je ogen even rust te geven. Draag je bril bijvoorbeeld nog één dag per week.

Je lenzen testen: doe het rustig aan

Als je voor de eerste keer je lenzen indoet, gaat dat wat onwennig. Gelukkig wen je er snel aan en zul je al snel merken dat lenzen proberen niet zo moeilijk is als je misschien dacht. Begin met schone handen. Was je handen en zorg ervoor dat er geen stof of pluisjes aan zitten. Iedere lens heeft een goede en een verkeerde kant. Wanneer je de lens op het topje van je vinger legt, moet deze eruitzien als een schaal en niet als een soepbord. Dat kan voor wrijving zorgen. Doe de lens dan weer uit, maak hem schoon en draai hem om.

Lukt het niet meteen? Geef dan niet op en probeer het gewoon op een later moment nog een keer. Ben je het indoen van lenzen aan het proberen maar duurt het lang? Maak je lenzen dan tussentijds nog een keer vochtig met lenzenvloeistof, zodat ze niet te droog zijn. Zit er na het indoen een stofje of vuiltje onder de lens? Beweeg je lens dan even heen en weer of doe hem opnieuw in en uit.

Laat je ogen rustig wennen en houd je aan de voorschriften

Is het gelukt? Wat fijn! Om je ogen te laten wennen aan de lenzen, zeker als je van een bril naar lenzen gaat, is het aan te raden om de lenzen voor een periode van minimaal 4 tot 5 uur per dag te dragen. Na ongeveer 4 dagen zijn je ogen gewend. Daarna kun je de periode langzaam steeds iets langer maken. Draag ze steeds 2 uur per dag langer, met een maximum van 12 uur per dag. Doordat je je lenzen iedere dag in- en uitdoet, raak je er steeds behendiger in. Draag je ze niet iedere dag? Houd dan een maximum van 8 uur per dag aan. Slapen met lenzen wordt afgeraden.

Heb je daglenzen? Gooi ze dan ook echt aan het einde van de dag weg. Hetzelfde geldt voor week- en maandlenzen na 2 weken en na 1 maand. Je zou anders je ogen kunnen beschadigen. Week- en maandlenzen bewaar je na het uitdoen in de speciale bewaarhouders met reinigingsvloeistof die je dagelijks ververst. De kant met de L is voor je linkeroog, de R voor je rechteroog. Maak de lenzen iedere dag na het dragen – met schone handen – schoon met lenzenvloeistof. Niet met water of speeksel! 

Sightful heeft 2 artikelen om je te helpen met indoen, en uitdoen van je lenzen. Voelt het niet goed? Gaan je ogen branden of worden ze rood? Ga dan terug naar je opticien. Je gaat immers lenzen testen voor een optimaal draagcomfort, dus ze moeten wel aangenaam zitten!

 

Nieuwe lenzen nodig?

Bij Sightful doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat je zo makkelijk mogelijk online lenzen kunt bestellen. Bestel je vaker bij ons? Dan belonen we je met aantrekkelijke kortingen via ons loyaliteitsprogramma. Wil je hier meer over weten? Klik hier. Direct verder om nieuwe lenzen te bestellen? Klik op de knop hieronder.

Direct lenzen bestellen