Toggle Nav
Minicart USP
minicart_usp

GRATIS verzending vanaf €49!

Sightful (BE) English Français Nederlands Sightful (EU) English Sightful (NL) English Nederlands
Snel herbestellen

Lenzen in de winter: zo voorkom je droge ogen

Lenzen in de winter: zo voorkom je droge ogen

Als lenzendrager herken je vast en zeker de ongemakken van lenzen in de winter. De ene keer is het de kachel die zorgt voor droge ogen, dan weer de koude wind als je buiten bent. Is lenzenvloeistof dan de enige remedie? En wat kun je eigenlijk het beste doen als je met flinke griep thuis zit? Moeten de lenzen dan uit of kun je ze gewoon blijven dragen? In dit artikel lees je drie belangrijke tips voor het dragen van lenzen in de wintermaanden. Laat maar komen die kou!

Tip 1: Houd je ogen en lenzen vochtig

Het grootste ongemak van lenzen dragen in de winter is toch wel het hebben van droge ogen. Met de gure wind die vaak waait en binnenshuis de verwarming die overuren draait, raken je ogen al snel geïrriteerd. Wist je dat je contactlenzen zelfs kunnen uitdrogen? Om dit te voorkomen is het belangrijk je ogen en je lenzen vochtig te houden. 

Drink voldoende water

Je ogen en lenzen vochtig houden doe je allereerst door voldoende water te drinken. Maar echt! In de koude maanden zijn we geneigd minder water te drinken. Maar ook als de R in de maand zit zijn we gebaat bij ongeveer twee liter water per dag. Dat is niet alleen gezond voor onze interne huishouding, maar zeker ook voor je ogen. Want alleen als we voldoende vocht binnenkrijgen, kunnen we traanvocht aanmaken. En dat helpt uiteraard tegen droge ogen en uitgedroogde lenzen!

Gebruik speciale oogdruppels

In de winter biedt ook het gebruik van oogdruppels uitkomst bij droge of geïrriteerde ogen. Een paar druppels zijn al voldoende om je ogen te hydrateren en je lenzen weer comfortabel aan te laten voelen. Neem dus altijd een flesje oogdruppels mee voor onderweg. Heb je erg vaak last van droge ogen? Dan kan het ook slim zijn om (tijdelijk) over te stappen op daglenzen. Daarmee heb je iedere dag een fris en schoon paar lenzen in en geef je stof en vuil geen kans om zich op te hopen achter de lens. Wel zo fijn!

Week je lenzen in lenzenvloeistof

Wist je dat wanneer je je lenzen een tijdje laten weken in lenzenvloeistof, deze vochtiger zijn en zo voorkomen dat je droge ogen krijgt? Heb je vaak of snel last van droge ogen, dan kun je zelfs speciale lenzenvloeistof voor droge ogen gebruiken. 

Tip 2: Ziek zijn en lenzen dragen? Was je handen!

Een ander leed waar we vooral in de winter mee te maken krijgen, is de griep. Voor wie echt weinig ziet zonder lenzen is het dan de vraag wat wijsheid is: lenzen in of uit? Het belangrijkste advies hierbij: was altijd eerst goed je handen voordat je aan je lenzen zit. Zo voorkom je dat eventuele bacteriën of virussen in je oog terechtkomen en verklein je de kans op een oogontsteking. Let ook goed op als je bij griep of verkoudheid veel slaapt, omdat je lenzen dan kunnen uitdrogen. Al deze risico’s liever vermijden? Verwissel je lenzen dan zolang je ziek bent voor je bril. 

Tip 3: Let op de UV-straling, ook in de winter!

Hoewel de winterperiode in Nederland niet echt bekend staat zijn om zijn zonnige dagen, is het slim om te letten op UV-straling. Bijvoorbeeld wanneer je op wintersport gaat. De sneeuw weerkaatst de zon zodanig dat het schadelijk kan zijn voor je ogen - en je lenzen. Draag dus tijdens je wintersport altijd een skibril of kies voor speciale lenzen met ingebouwde UV-bescherming. Zo ben je altijd beschermd tegen de felle zon, ook als je even zonder skibril geniet van een drankje op het terras.

Zijn jouw lenzen klaar voor de winter?

Zo, nu weet je wat je kunt doen om droge ogen te voorkomen, hoe je je kunt beschermen tegen virussen en bacteriën bij ziekte en verkoudheid en wat je moet doen om UV-straling geen kans te geven. Met deze tips ben jij, en zijn je lenzen, klaar voor de koude maanden. Koning Winter, kom maar op! 

Nieuwe lenzen nodig?

Bij Sightful doen we er alles aan zodat je zorgeloos online lenzen kunt bestellen. Bestel je vaker bij ons? Dan belonen we je met aantrekkelijke kortingen via ons loyaliteitsprogramma. Wil je hier meer over weten? Klik hier. Direct verder om nieuwe lenzen te bestellen? Klik op de knop hieronder.

Direct lenzen bestellen 

Gerelateerde berichten
  1. 5 voordelen van contactlenzen tijdens het sporten 5 voordelen van contactlenzen tijdens het sporten
  2. 5 tips voor reizen met contactlenzen 5 tips voor reizen met contactlenzen
  3. Kleur ogen & karakter: wat zegt het over jou? Kleur ogen & karakter: wat zegt het over jou?
  4. Zo kies je de juiste lenzenvloeistof voor jouw ogen Zo kies je de juiste lenzenvloeistof voor jouw ogen