Toggle Nav
Minicart USP
minicart_usp

GRATIS verzending vanaf €49!

Sightful (BE) English Français Nederlands Sightful (EU) English Sightful (NL) English Nederlands
Snel herbestellen

Lenzen recyclen, geen gekke gedachte!

Lenzen recyclen, geen gekke gedachte!

Dat je geen plastic in de natuur moet achterlaten, dat wist je al. Maar wist je ook dat lenzen door de WC of wasbak spoelen niet goed is voor het milieu? Tijd voor verandering in het nieuwe jaar! In dit artikel lees je waarom lenzen recyclen best een goed idee is én hoe jij daar aan kunt bijdragen. Enne, een goed milieu begint bij jezelf, zeker even lezen dus!

Waarom lenzen niet goed zijn voor het milieu 

Het is prettig dat er lenzen zijn. Heel prettig zelfs. Ze voorkomen een hoop gedoe met brillen en zorgen ervoor dat we de hele dag scherp kunnen zien. Er kleven echter ook nadelen aan het dragen van lenzen. Wat zonder dat je het in de gaten hebt, ben je als lensdrager het milieu steeds een beetje aan het vervuilen. Gelukkig zijn ook daar mooie oplossingen voor, zodat je ook morgenvroeg zonder schuldgevoel gewoon je lenzen in kunt doen.

Maar voordat we naar de oplossingen voor het lens/milieuprobleem gaan, kijken we eerst even naar de oorzaak. Want waarom zijn lenzen eigenlijk slecht voor het milieu? Het antwoord is simpel. Contactlenzen zijn gemaakt van acrylglas, siliconen en fluorpolymeren. Op zich geen probleem, en deze materialen zorgen ervoor dat we zachte, zuurstofdoorlatende lenzen kunnen dragen. Eenmaal weggegooid via het riool, wordt het verhaal echter anders. Want daar veranderen de contactlenzen van structuur en worden ze door allerlei micro-organismen zoals bacteriën en schimmels afgebroken tot minuscule stukjes plastic. Dat wordt ook wel microplastic genoemd en is, hoe klein ook, schadelijk voor het milieu. 

 

Hoe kun je lenzen recyclen?

Nu weet je waarom je je lenzen beter niet door het toilet of de wasbak kunt wegspoelen. Dan de vraag: wat doe je er dan wel mee als je lenzen opgebruikt zijn? Er zijn verschillende opties.

Optie 1: Gooi je lenzen bij het plastic afval. In veel huishoudens wordt plastic al gescheiden en dan is het een makkie om ook je lenzen in de juiste afvalbak te gooien. Wanneer ze meegaan met het plastic afval, komen ze in de recycle-keten terecht en voorkom je dat de schadelijke stoffen uit de contactlenzen in de natuur terechtkomen.

Optie 2: Breng je lenzen naar een opticien die is aangesloten bij het Biotrue ONEday recyclens programma van fabrikant Bausch+Lomb. Zij verzamelen al deze lenzen en zorgen ervoor dat deze gerecycled worden tot nieuwe producten. Wat ons betreft een goede optie, maar let op: je lenzen inleveren voor dit initiatief kan alleen als je Biotrue daglenzen draagt van Bausch+Lomb. 

Optie 3: Gooi je lenzen in de afvalbak. Doet jouw gemeente nog niet aan afvalscheiding en heb je dus geen aparte bak of zak voor plastic afval? Dan is het weggooien van je contactlenzen in de restafvalbak altijd nog een beter alternatief dan ze door het riool spoelen. 

Welke optie je ook kiest, ga bewust om met je contactlenzen. Recyclen is voor al het plastic een goed idee en jij kunt daar als lensdrager een wezenlijke bijdrage aan leveren!

 

Wat als we onze contactlenzen níet recyclen?

Hierboven hebben we uitgelegd waarom lenzen schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Helaas is nog niet iedereen zich daar bewust van. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2018 van Rolf Halden, onderzoeker aan de Arizona State University - en zelf ook lenzendrager - dat alleen al in de Verenigde Staten van Amerika jaarlijks zo’n twee ton aan plastic afval afkomstig van lenzen door het riool gespoeld wordt! En al die kleine microplastics die hieruit voortkomen, komen uiteindelijk via ons bord ook weer ons lichaam in…

Ben je als lensdrager dus bewust van het feit dat je zorgvuldig met je lensafval moet omgaan. Niet alleen je lenzen kun je recyclen, ook de verpakkingen van je lenzen en je lensdoosjes gooi je het beste bij het plastic afval. Want als we de wereld dan toch scherp kunnen zien, dan kan het maar het beste een groene wereld zijn. Toch?

 

Nieuwe lenzen nodig?

Bij Sightful doen we er alles aan zodat je zorgeloos online lenzen kunt bestellen. Bestel je vaker bij ons? Dan belonen we je met aantrekkelijke kortingen via ons loyaliteitsprogramma. Wil je hier meer over weten? Klik hier. Direct verder om nieuwe lenzen te bestellen? Klik op de knop hieronder.

Direct lenzen bestellen 

Gerelateerde berichten
  1. 5 voordelen van contactlenzen tijdens het sporten 5 voordelen van contactlenzen tijdens het sporten
  2. 5 tips voor reizen met contactlenzen 5 tips voor reizen met contactlenzen
  3. Kleur ogen & karakter: wat zegt het over jou? Kleur ogen & karakter: wat zegt het over jou?
  4. Zo kies je de juiste lenzenvloeistof voor jouw ogen Zo kies je de juiste lenzenvloeistof voor jouw ogen