Gefeliciteerd, de korting van je uitnodiging is geactiveerd! De korting wordt zichtbaar tijdens het afrekenen.

Toggle Nav
Minicart USP
minicart_usp

GRATIS verzending vanaf €49!

Sightful (BE) English Français Nederlands Sightful (EU) English Sightful (NL) English Nederlands
Snel herbestellen

Kan ik mijn lenzen inhouden tijdens het slapen?

Kan ik mijn lenzen inhouden tijdens het slapen?

Je lenzen zitten zo fijn dat je nauwelijks merkt dat je ze draagt. Het liefst zou je ze dan ook dag en nacht dragen. Maar is dat nu wel zo verstandig? En wat nu als je ze per ongeluk een keer vergeet uit te doen, bijvoorbeeld na een te leuk feestje? Slapen met lenzen in wordt niet aangeraden. Misschien wist je het al of heeft je opticien het je verteld. De reden is dat je er je ogen mee kunt beschadigen. We leggen je hieronder uit hoe dat zit.

Wat gebeurt er als je slaapt met lenzen in?

Wanneer je gaat slapen met lenzen in wordt je hoornvlies zowel door je ooglid als door de lenzen bedekt. Je hoornvlies is daardoor volledig afgesloten van de buitenlucht en de benodigde zuurstof. Zeker omdat je in je slaap ook niet met je ogen knippert. Je hoornvlies krijgt daardoor niet genoeg zuurstof en vocht, wat voor schade kan zorgen. Wanneer je na het slapen met lenzen in wakker wordt, zul je merken dat je ogen droog, rood, geïrriteerd of pijnlijk zijn. Het bindvlies kan zelfs opzwellen, doordat je bloedvaten groter worden. Dit doet je lichaam om je ogen toch van voldoende zuurstof te voorzien. Als gevolg kunnen je lenzen zich zelfs aan je hoornvlies vastzuigen. Daardoor kun je plots minder scherp zien. Als je lenzen inhouden tijdens het slapen een gewoonte wordt, kan het zelfs voor ernstige, langdurige problemen zoals een ontsteking van je hoornvlies of bindvlies zorgen. Voor de gezondheid van je ogen is slapen met lenzen in dus niet goed!

Wat te doen als je toch met je lenzen in hebt geslapen?

Geen paniek! Probeer je lenzen na het slapen met lenzen in in ieder geval niet meteen (hardhandig) te verwijderen. Hierdoor kunnen je lenzen namelijk scheuren en kun je je hoornvlies beschadigen, met infecties en andere vervelende gevolgen van dien. Wat je dan wel kunt doen? Masseer je ogen voorzichtig, zodat ze traanvocht gaan produceren. Extra water drinken helpt ook om je ogen te hydrateren. Of druppel wat lenzenvloeistof of oogdruppels in je ogen en wacht een paar minuten totdat je lenzen zacht geworden zijn. Voelen je ogen minder droog? Dan kun je de lenzen rustig verwijderen en ze goed schoonmaken of weggooien.

Draag, indien mogelijk, de dag of 2 dagen na het slapen met je lenzen in een bril om je ogen tot rust te laten komen. Als je na het verwijderen van je lenzen nog last hebt van je ogen, is het aan te raden om een bezoek aan je opticien te brengen om te laten controleren of je ogen schade opgelopen hebben. Een kort dutje doen op de bank of een powernap zijn niet zo erg. Je ogen zullen hooguit wat droog aanvoelen als je wakker wordt. Knipper dan een paar keer goed en er is niks aan de hand. 

Speciale nachtlenzen

Wil je toch graag je lenzen inhouden tijdens het slapen? Dan zijn er zeker mogelijkheden. Met dag- en nachtlenzen, kun je met een gerust hart je lenzen inhouden tijdens het slapen. Je draagt deze lenzen zowel overdag als ’s nachts. Je kunt ze zelfs meerdere dagen onafgebroken dragen, van 7 tot wel 30 dagen, doordat ze van een speciaal materiaal met een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid gemaakt zijn, zoals silicone hydrogel. Ideaal als je bijvoorbeeld een feestje hebt, een nachtdienst of er ’s nachts vaak uit moet!

Heb je interesse in nachtlenzen, bezoek dan eerst de opticien om je sterkte te controleren en te kijken of je ogen geschikt zijn voor nachtlenzen. Mensen met (zeer) gevoelige ogen verdragen de zachte dag- en nachtlenzen minder goed.

 

Nieuwe lenzen nodig?

Bij Sightful doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat je zo makkelijk mogelijk online lenzen kunt bestellen. Bestel je vaker bij ons? Dan belonen we je met aantrekkelijke kortingen via ons loyaliteitsprogramma. Wil je hier meer over weten? Klik hier. Direct verder om nieuwe lenzen te bestellen? Klik op de knop hieronder.

Direct lenzen bestellen