Gefeliciteerd, de korting van je uitnodiging is geactiveerd! De korting wordt zichtbaar tijdens het afrekenen.

Toggle Nav
Minicart USP
minicart_usp

GRATIS verzending vanaf €49!

Sightful (BE) English Français Nederlands Sightful (EU) English Sightful (NL) English Nederlands
Snel herbestellen

Verschil tussen contactlenzen & bril? Wij leggen het uit!

Verschil tussen contactlenzen & bril? Wij leggen het uit!

Het letterlijke verschil tussen lenzen en een bril hoeven wij je niet uit te leggen. Maar veel mensen vragen zich af of hoe het precies zit met het verschil in sterkte. Waarom is er sprake van een andere sterkte bij een bril of lenzen? In dit artikel leggen we het je uit!

Lenzen of bril: de keuze

Nog even een stapje terug: is je zicht verslechterd en sta je voor de keuze: lenzen of bril? Of draag je een bril en overweeg je om lenzen te dragen? Dan is het goed om te weten dat beide opties voor- en nadelen hebben. Er zijn meerdere verschillen tussen lenzen en een bril. Zo vereist een bril weinig onderhoud. Als je eenmaal een bril met de juiste sterkte hebt, hoef je alleen de glazen nog maar schoon te maken. Daar staat wel tegenover dat brillenglazen kunnen beslaan en dat het dragen van een bril minder handig is als je veel sport. Daar heb je geen last van bij het dragen van lenzen. Je hebt met lenzen bovendien geen aparte zonnebril op sterkte nodig. 

 

Op zoek naar goede maandlenzen?

TOTAL30®

De TOTAL30® lenzen van Alcon zijn de eerste maandlenzen met Water Gradient techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat er een comfortabele laag van vocht in contact met je oog staat, zodat je de lens vrijwel niet voelt. Bestel ze gemakkelijk online bij Sightful, met gratis verzending vanaf €49!

Lees meer!

 

De sterkte: waarom verschil lenzen & bril?

Je hebt de keuze gemaakt tussen lenzen of een bril. Maar hoe zit het dan met de sterkte? Lenzen en brillen corrigeren je oogsterkte op een andere manier en daardoor zit er altijd een verschil tussen lenzen en brillen als het gaat om de sterkte. Dit heeft te maken met de afstand van het brillenglas of de lens tot het oog. Een lens plaats je direct op het oog en een bril zit op ongeveer 12 mm van het oog. Sommige mensen hebben een diepere oogkas, waardoor de afstand tot de brillenglazen groter is. De afstand en de vorm van je gezicht bepalen de uiteindelijke sterkte van je lenzen of je bril. 

Wat is het verschil in sterkte?

Maar wat is dan precies het verschil tussen lenzen en een bril als het gaat om de sterkte? Wanneer je een bril draagt en je stapt over op lenzen, dan wordt een negatieve sterkte altijd minder negatief. Als voorbeeld: je draagt een bril met een sterkte van -6.00 en je gaat over op lenzen. Dan zul je lenzen met een sterkte van ongeveer -5.50 gaan dragen. Wanneer je een plussterkte hebt, zal deze juist toenemen als je van een bril naar lenzen overstapt (bijvoorbeeld van +4.00 naar +4.25). In het algemeen geldt de vuistregel: hoe hoger of lager de sterkte van je ogen is, hoe groter het verschil is tussen de sterkte van lenzen of een bril. Dit blijft natuurlijk een voorbeeld, de omrekening naar de nieuwe sterkte doet je opticien voor je. 

Verschil in cilinder

Er is nog een belangrijk verschil waar je rekening mee moet houden. Brillen en lenzen corrigeren een cilinderafwijking (astigmatisme) op een andere manier. Je kunt niet zomaar dezelfde voorgeschreven krijgen voor lenzen of een bril. De cilinder ligt voor contactlenzen in de regel 1/3 lager en het draaien van de lenzen in het oog heeft invloed op de asstand.

Kun je met een brilvoorschrift lenzen kopen?

Veel mensen vragen zich af: kun je met een brilvoorschrift lenzen kopen? De juiste sterkte is heel belangrijk, dus dit raden wij af. We adviseren je om regelmatig je ogen te laten controleren bij een oogspecialist of een optometrist. De oogmeting voor lenzen is namelijk anders dan met een bril. Lenzen moeten goed aansluiten op het oog en daarom wordt niet alleen gekeken naar de bolling, maar ook de juiste diameter en de kromming. Laat daarom eerst een nieuwe oogmeting uitvoeren voordat je lenzen gaat kopen. Hierover lees je meer in het artikel ‘Oogmeting: laat regelmatig je ogen testen’. 

Houd dus rekening met een andere sterkte bij een bril of lenzen. Heb je een oogmeting laten uitvoeren en wil je lezen bestellen? Dat kan heel gemakkelijk bij Sightful. En als je vaker bestelt, krijg je ook nog eens aantrekkelijke kortingen. Vragen bij het bestellen? Ons team helpt je graag verder!

 

Nieuwe lenzen nodig?

Bij Sightful doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat je zo makkelijk mogelijk online lenzen kunt bestellen. Bestel je vaker bij ons? Dan belonen we je met aantrekkelijke kortingen via ons loyaliteitsprogramma. Wil je hier meer over weten? Klik hier. Direct verder om nieuwe lenzen te bestellen? Klik op de knop hieronder.

Direct lenzen bestellen