Toggle Nav
Minicart USP
minicart_usp

FREE shipping from €49!

Sightful (BE) English Français Nederlands Sightful (EU) English Sightful (NL) English Nederlands
Quick reorder

Hooikoorts en lenzen: een onmogelijke combi?

Hooikoorts en lenzen: een onmogelijke combi?

Laten we er niet omheen draaien: hooikoorts is hartstikke vervelend. Een jeukende neus, veel niezen, tranende en branderige ogen, wie last heeft van hooikoorts zal de symptomen zeker herkennen. En waar hooikoorts al hinderlijk is voor iedereen die zonder bril of lenzen scherp ziet, is het nog lastiger als je lenzen draagt. Wij gingen dan ook op onderzoek uit om te ontdekken: is het dragen van lenzen bij hooikoorts eigenlijk wel slim? Het antwoord: ja, je kunt prima lenzen dragen bij hooikoorts. Maar lees wel even dit artikel. Want zo maak je van hooikoorts en lenzen een dragelijke combi!

Waarom je met lenzen extra last kunt hebben bij hooikoorts

Heb je wel eens klachten gehad die duiden op hooikoorts? Dan weet je dat het zeer verleidelijk is om in je ogen te wrijven. Want die jeuk, houdt die dan nooit op?! De jeuk wordt veroorzaakt door de pollen die irritatie aan je ogen veroorzaken. Heb je lenzen in, dan hopen de pollen zich op tussen je lens en je oog. Hierdoor heb je als lensdrager een grotere kans op geïrriteerde ogen door hooikoorts, vooral als je toch al droge of gevoelige ogen hebt.

Oogdruppels en andere tips als je lenzen én hooikoorts hebt

Wil je je lenzen blijven dragen terwijl je last hebt van hooikorts? Dan helpen de volgende tips je het zo dragelijk mogelijk te maken.

  1. Vermijd pollen. Het klinkt als een open deur, maar het is misschien wel het beste advies dat je kunt krijgen. Lucht je huis alleen ‘s avonds en ‘s ochtends om pollen geen kans te geven je huis binnen te komen. Droog je was niet buiten, wacht het voorspelde buitje af voordat je de deur uit gaat en blijf binnen als je pollenverwachting hoog is. Immers: geen pollen = geen irritatie. 
  2. Verschoon je beddengoed vaker dan normaal. De pollen die toch je huis binnenkomen, hechten zich aan je beddengoed. Hierdoor kun je ‘s nachts sneller last krijgen van gevoelige slijmvliezen. Verschoon je beddengoed dus regelmatig en lucht je dekens en kussens niet via het raam. 
  3. Neem een douche en was je haren voordat je gaat slapen. Die vervelende pollen hechten zich overal aan, dus ook aan je haren. Een verfrissende douche voor het slapen gaat spoelt alle pollen weg en zorgt voor een betere nachtrust.
  4. Eet honing. Ja, echt! Honing is een natuurproduct en bevat kleine hoeveelheden stuifmeel. Door voorafgaand aan het pollenseizoen dagelijks honing te eten, kan je lichaam alvast wennen aan de pollen die nog komen gaan.
  5. Niet wrijven! Heb je lenzen, dan is het advies om écht van je ogen af te blijven. Want niet alleen maak je de klachten hierdoor erger, je vergroot ook de kans op beschadiging van je lenzen en je ogen. Je kunt je lenzen en je ogen wel spoelen met lenzenvloeistof om de pollen te verdrijven.
  6. Gebruik oogdruppels om geïrriteerde ogen tegen te gaan. Oogdruppels speciaal voor lenzen kunnen jeuk en irritatie verminderen en beschermen je ogen en lenzen ook meteen tegen stuifmeel. 
  7. Stap (tijdelijk) over op daglenzen. Zo weet je zeker dat je iedere dag schone en frisse lenzen hebt, en verklein je de kans op pollen en ander vuil in je lens. Overleg een dergelijke overstap wel eerst met je opticien. 
  8. Draag een zonnebril. Dat helpt je niet alleen te beschermen tegen schadelijke UV-straling, maar ook tegen rondvliegend stuifmeel. Makkelijk toe te passen en erg effectief!

Hooikoorts is een allergische reactie en treedt op wanneer je overgevoelig bent voor bepaalde soorten stuifmeel, oftewel pollen. Bijvoorbeeld van gras, planten of specifieke boomsoorten. De slijmvliezen raken door deze pollen geprikkeld en dat kan zorgen voor die verstopte neus en geïrriteerde ogen, vooral als je lenzen draagt. De symptomen verschillen per persoon, net als de tijd in het jaar dat je last hebt van hooikoorts. Afhankelijk van het soort stuifmeel waar je gevoelig voor bent, kun je vanaf de vroege lente tot het late najaar last hebben van hooikoorts. En wist je dat hooikoorts spontaan kan komen opzetten, ook als je er nog nooit last van hebt gehad? Het goede nieuws: het kan ook net zo spontaan weer verdwijnen…

 

Op zoek naar goede oogdruppels ter verlichting van hooikoorts?

Bekijk ons ruime aanbod aan oogdruppels hieronder! Het kan zijn dat je na bovenstaande instructies en tips misschien nog vragen hebt. Onze oogexperts staan klaar om je te helpen. Je kunt met ze chatten, bellen of WhatsAppen!

 

Direct oogdruppels bestellen